Romige kippensoep – Koninginnesoep – van De Zeeuwse Kip

Romige-kippensoep-Koninginnesoep-van-De-Zeeuwse-Kip

“Echt comfortfood: romige kippensoep ‘Koninginnesoep’! En al helemaal lekker met zelfgemaakte kippenbouillon”, aldus Lieke van Dutch Food Heritage.

Porties: 4 servings

Benodigdheden:

  • Kookpan
  • Mes
  • Snijplank

Ingrediënten kippenbouillon:

  • Hele kip van De Zeeuwse Kip
  • Boter/olie
  • 2 uien
  • 1 wortel
  • 1 bleekselderijstengel
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 peperkorrels
  • 1 el zout
  • 2 laurierbladeren
  • 1/2 citroen
  • versgeraspte nootmuskaat
  • gedroogde chili peper
  • Optioneel: Je kunt ook nog rozemarijn, tijm of een andere smaak maker toevoegen (zoals gember)
  • Maggi blokje

Ingrediënten romige kippensoep:

  • 80 gram boter
  • 80 gram bloem
  • 2 liter kippenbouillon (zie de beschrijving bovenaan om kippenbouillon zelf te maken!)
  • 1 winterpeen of 2 wortelen
  • 3 bosuitjes
  • 100 gram erwten zoals diepvrieserwten
  • Bosje peterselie
  • 100 ml room

Optionele smaakmakers

  • Gedroogde chilivlokken
  • Citroen

Instructies kippenbouillon:

  1. Hak de kip in grove stukken.
  2. Bak de kip in wat boter of olijfolie tot gebruind.
  3. In de tussentijd, kun je alvast wat groentes snijden. Snijd 2 uien, 1 wortel, 1 bleekselderijstengel en 2 teentjes knoflook in grove stukken.
  4. Doe dan de groentes, 15 peperkorrels, 1 el zout, 2 laurierbladeren, 1/2 citroen, versgeraspte nootmuskaat en een gedroogde chili peper erbij. Je kunt ook nog rozemarijn, tijm of een andere smaak maker toevoegen (zoals gember)! Giet er dan 3 liter water bij. Breng dit aan de kook en laat 2,5 tot 3 uur pruttelen.
  5. Breng de bouillon op smaak met meer zout (optioneel) en Maggi.
  6. Giet de soep door een fijne zeef. Pluk het vlees van de kip af en doe dit bij de bouillon.
  7. Laat de bouillon volledig afkoelen in de koelkast. Verwijder vetbellen door met keukenpapier dit eraf te halen. Gebruik wel hoge kwaliteit keukenpapier, want we zijn niet op zoek naar tissues in de soep…

Instructies romige kippensoep:

Voorbereidingen

  1. Snijd de wortelen in blokjes en de bosuitjes in plakjes.

De Soep

  1. Smelt de boter in de kookpan op gemiddeld hoog vuur. Voeg dan de bloem toe en bak dit tot je keuken ruikt naar versgebakken koekjes. Zorg dat je in de tussentijd blijft roeren om de bloem gelijkmatig te laten bakken.
  2. Doe dan de gezeefde kippenbouillon, incl. de kipstukjes, wortelen en de witte gedeeltes van de bosuitjes bij de bloem/boter. Breng aan de kook en laat dit koken tot de wortel gaar is.
  3. *Als je de soep vullender wilt maken, kun je ook nog rijst of andere granen in deze stap toevoegen. In dat geval kun je naar de volgende stap als de granen gaar zijn.
  4. Doe dan de erwtjes, groene gedeeltes van de bosui en gesneden peterselie bij de soep. Laat nog 2 minuutjes koken, waarnaar je de soep kunt afmaken met room. Proef de soep en breng op smaak met zout, peper, gedroogde chilivlokken en citroensap/rasp.

Ben je benieuwd naar meer recepten van Lieke van Dutch Food Heritage? Neem een kijkje op haar website https://www.dutchfoodheritage.com/index.php/nl/