Hele Kip uit de Oven met geroosterde groenten

Hele Kip uit de Oven met geroosterde groenten

Een ideaal recept om doordeweeks te maken: kip uit de oven met geroosterde groenten. Breng de kip op smaak met de marinade en laat de oven al het werk doen. Makkelijk, snel en lekker!

Een hele kip uit de oven is eigenlijk heel makkelijk. Het enige dat je nodig hebt is een ovenschaal en oven. Zodra de kip een kerntemperatuur van 75 graden heeft bereikt (+/- 70 minuten) is hij klaar. In dit recept gebruiken we wortelen en pastinaak om mee te roosteren. Maar je kunt natuurlijk ook een combinatie van andere groentes doen zoals venkel of knolselderij.

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 500 gr (regenboog)wortelen
  • 2 st. pastinaak
  • Bosje tijm
  • Paar teentjes knoflook
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Marinade

  • 1 el balsamico-azijn
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el honing
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 1 tl tijm

Bereiding

Haal de kip een uurtje van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 175 graden. (hetelucht), neem een grote ovenschaal en vet deze in.

Schil de wortelen en pastinaak. Snij de pastinaak in vieren en leg alle groentes in de ovenschaal. Breng de groente op smaak met peper en zout en sprenkel er wat olijfolie overheen.

Dep de kip iets droog met een keukenpapiertje. Breng zowel de binnen als de buitenkant op smaak met peper en zout.

Maak een marinade van de balsamico-azijn, de mosterd, de honing, een teentje gehakte knoflook en wat tijm. Smeer de hele kip hiermee in.

Plet de knoflooktenen. Vul de holte van de kip op met de gekneusde teentjes knoflook en een bosje tijm.

Leg de kip op de groentes en steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van de kip. (in de borst)

Rooster de kip in ongeveer 60 – 70 minuten goudbruin. Bedruip de kip tussentijds met haar eigen bakvocht. Dit lepel je er voorzichtig overheen. Dit doe je zo’n 2 tot 3 keer, hierdoor blijft hij lekker mals.

De kip uit de oven is klaar als deze een kerntemperatuur van 75 graden heeft bereikt. Heb je geen kernthermometer? Steek een satéprikker in het dikste deel van de kip om de gaarheid te controleren. Zet de kip terug in de oven als er roze vocht vrijkomt. Test na 10 minuten opnieuw: pas bij helder sap is de kip geheel gaar.

Serveer de kip uit de oven met de geroosterde groentes. Combineer met bijvoorbeeld roseval aardappeltjes.

Eet Smakelijk!