Kip met prosciutto salie en abrikozen

Kip met prosciutto salie en abrikozen

De combinatie van zachte kip, de pittige prosciutto en zoete abrikozen in dit gerecht van Smaak van de Waard is heerlijk. Een mooie droge wijn en de kruidige, licht bittere smaak van verse salie maken het compleet.

Met Esther van Leeuwe van Smaak van de Waard werkten we al eerder smaakvol samen. Haar passie voor goede en gezonde voeding, proef je in dit gerecht zeker terug. Een makkelijk en toch indrukwekkend gerecht voor een feestelijke avond of gewoon doordeweeks.

Ingrediënten

  • 400 gr kruimige aardappelen
  • 2 kip karbonades (of dijfilet met vel)
  • Verse salie, 15 blaadjes
  • 1 bol knoflook
  • Zout & peper naar smaak
  • 4 plakken prosciutto
  • 50 gr roomboter
  • 10 gedroogde abrikozen
  • Scheutje olijfolie
  • 4-8 plakken panchetta
  • aluminiumfolie
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 bloemkool
  • Handje pistachenoten

Bereiding

1. Snijd de bloemkool grof in roosjes. Snijd de aardappelen in blokjes (je hoeft ze niet te schillen) en kook de aardappelen en bloemkool 3 minuten. Giet ze af.
2. Week 6 grof gesneden abrikozen (of meer naar smaak, maar houd er in ieder geval 4 over voor de volgende stap) in een glas witte wijn.
3. Hak salie, 1 teen knoflook, proscuitto, boter, 4 abrikozen, peper en zout fijn. Dit saliebotermengsel daar gaan we de kip en bloemkool mee verder bereiden.
4. Schik de aardappeltjes en bloemkool in een ingevette ovenschaal. Leg er 2 plakken panchetta bovenop. Hier komt de kip op te liggen. Leg boven op de kip het saliebotermengsel en maak er een “pakketje” van door de kip af te dekken met de rest van de panchetta. Heb je nog wat over? Een extra laagje panchetta kan geen kwaad. Heb je nog wat saliemengsel over? Verdeel dat over de bloemkool en aardappelen. Verdeel ook de in wijn geweekte abrikozen, pistachenoten en overige knoflook tenen (in z’n geheel, in het vel) erover.
5. Dek de schaal af met aluminium folie en zet deze in de koelkast tot gebruik.
6. Gaar de ovenschaal op 180C totdat de kip gaar is. Dit zal ongeveer 30-45 min zijn, afhankelijk van de dikte van de kip.

Eet smakelijk!